Κρήτη, ένας τόπος που συνδέεται ενεργά με τις δυνάμεις που την συγκροτούν σε αειφόρο γη!
«Στο Πανεπιστήμιο Tων Ορέων διδασκόμαστε από την σχέση των ανθρώπων με τη φύση, συνδιαλεγόμαστε μαζί τους συνυφαίνοντας τη βιωματική γνώση με την επιστημονική, αισθανόμενοι έντονα την ανάγκη να είμαστε αυτάρκεις και ευγνώμονες για τα αγαθά της γης μας» αναφέρει η Βαρβάρα Τερζάκη Παλλήκαρη.
Η ομάδα της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, παρά την πανδημία συνεχίζει να καλλιεργεί μετάξι, λινάρι, να νηματοποιεί το μαλλί των κρητικών προβάτων. Η καλλιέργεια του λιναριού, αναπτύχθηκε σε αυτόν τον τόπο έως τα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν σχεδόν πάντα ιερή, γυναικεία και συλλογική.
Με συγκίνηση πραγματοποιήθηκε και φέτος η τελετή Αλληλεγγύης και Αμοιβαιότητας του Λιναριού, στην κορυφή του Ψηλορείτη, την αυγή της ημέρας του θερινού ηλιοστασίου, στις 21 Ιουνίου 2021, στην Κράνα Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο.
Στην τελετή συμμετείχαν η ομάδα των υφαντριών, εκπαιδευτικοί από τον Έβρο έως την Κρήτη, μαθητές και οι ντόπιες γυναίκες.
Είναι μια μικρή σπουδή, εμπνευσμένη από την αρχέγονη Κρήτη που είναι συγχρόνως μια μοντέρνα πρόταση ευημερίας για το μέλλον.
Μια σπουδή, η οποία διδάσκει στη νέα γενιά έναν γενναίο αλλά και γαλήνιο τρόπο ζωής, σε αρμονία με την φύση, αφυπνίζοντας την άρρηκτη σχέση μας με την σπορά, τη βλάστηση, την γονιμότητα και την καρποφορία της φύσης.
Με χειροποίητο, υφασμένο ένδυμα, κατάσαρκα στην ιερή μας μνήμη, στην ιστορία, στην ελευθερία του νου, από τα μοντέρνα δίκτυα εκμετάλλευσης κι απληστίας. Μια λατρεία, μια γλώσσα που χάνεται στο βάθος του χρόνου, ανάμεσα στο μύθο και την γυναίκα, την Μεγάλη Μητέρα.